Dames 1 - op de rug.JPG Dames 2.JPG hmhcbanner-1920-1.jpg hmhcbanner-1920-3.jpg HMHCbanner-1920-B.jpg hmhcbanner-1920-F3.jpg Veteranen B - spel.JPG
 

Zaalhockey

Voor de jongste jeugd, junioren en senioren is zaalhockey dé manier om tijdens de winterstop aan de conditie, spelinzicht en techniek te blijven werken. En het is ook nog eens supergezellig!

De pagina bevat een beknopt overzicht van verschillende aspecten van zaalhockey die gelden voor seizoen 2023-2024. Mocht je na het raadplegen van onderstaande nog vragen hebben dan kun je als speler/ouder dit neerleggen bij je coach/ begeleider. Als coach kan je je vragen neerleggen bij de zaalhockeycommissie.

Algemene regels

 1. Alle spelers, begeleiding en zaalleiding dienen schoenen te dragen met schone (witte) zolen, die niet afgeven op de vloer;
 2. Voor zaalspelers is het gebruik van een zaalhandschoen en zaalstick verplicht;
 3. Teams zorgen zelf voor zaalballen;
 4. Keepers dienen riempjes met metalen gespen te vervangen, zaalriempjes zitten standaard in de keeperstas of zijn verkrijgbaar op de coachavond;
 5. We zijn te gast in de hallen; houd je aan de daar geldende regels;
 6. Wees sportief zowel binnen als buiten de lijnen. Fair Play.
 7. Eten en drinken is niet toegestaan in de HMHC Hockey Dome
Veel algemene informatie over zaalhockey is te vinden op de website van de KNHB.

Teamindelingen

De teamindelingen voor alle zaalteams zijn klaar, deze kun je vinden in 'mijn HMHC'', menu Documenten in de "0000 - CoachManagerMap"

Trainingen

De indeling van de trainingen van alle teams zijn klaar. Dit seizoen hebben we de volgende verdeling toegepast op het aantal keren dat teams trainen:

 • O9, O10 en breedteteams: 1 x per week
 • Lijn-/opleidingsteams: 2 x per week

Voor je eigen team zijn de actuele trainingstijden te vinden in de app of in 'mijn HMHC'. Je kan uiteraard ook het trainingsschema hier op de website raadplegen. Het totaaloverzicht van de trainingen is te vinden in 'mijn HMHC', menu Documenten in de "0000 - CoachManagerMap".

De trainingstijden zijn krap, dus zorg dat je op tijd bent en omgekleed klaar staat.

Wedstrijden

De zaalhockey wedstrijddagen zijn vastgelegd door de KNHB op de volgende dagen:

 • December: 9/10, 16/17, 23/24 (tot halverwege de dag)
 • Januari: 6/7, 13/14, 20/21, 27/28
 • Februari: 3/4, 10/11
Let op! Zowel het eerste als het laatste weekend van de kerstvakantie zijn er officiële competitiewedstrijden (hierboven vetgedrukt). Het wedstrijdprogramma van de KNHB is leidend en kan tussentijds gewijzigd worden. Check altijd op de vrijdag voor je wedstrijd het Match Center op de KNHB-site (klik op zaal).
 • Wedstrijdduur: 1 x 30 minuten (m.u.v. JO14-1)
 • Het is een drieluik, dus het team speelt twee wedstrijden, tegen twee verschillende tegenstanders.

Zaalleiding

Elk team heeft een of twee keer zaalleiding tijdens het zaalseizoen. Het team dat zaalleiding heeft is team A. Dit team speelt zowel de eerste als de derde wedstrijd en zorgt ervoor dat er twee personen worden aangewezen die achter de wedstrijdtafel plaatsnemen. Deze worden ingedeeld door de teammanagers/ coaches. In de HMHC-app wordt, zodra de competitiewedstrijden zichtbaar zijn, duidelijk wanneer jouw team zaalleiding heeft. Lees als zaalleiding goed het volledige "HMHC zaalhockey - zaalleiding" document door. Deze kun je vinden in 'mijn HMHC'', menu Documenten in de "0000 - CoachManagerMap"

Teammanagers/ Coaches

Het team dat zaalleiding heeft, verzorgt de arbitrage voor alle drie de wedstrijden. Dus ook voor de middelste wedstrijd van een blok waarin je eigen team niet speelt.

Arbitrage wordt geregeld net als op het veld bij thuiswedstrijden:

 • O9 en O10: teams nemen elke wedstrijd zelf 1 spelbegeleider mee (zowel in de eigen zaal als in zalen van andere clubs).
  Zie ook de website van de KHNB voor de zaalspelregels en de rol van de spelbegeleider voor de jongste jeugd.
 • O12 en O14: arbitragecommissie deelt scheidsrechters in .
 • O16 en O18: teams regelen zelf de beide scheidsrechters voor het gehele blok.
 • Lijnteams krijgen indien mogelijk CS+ scheidsrechters toegewezen vanuit HMHC.
Omwille van de tijd worden er geen ‘shake hands’ meer gedaan. De wedstrijdtijd wordt, m.u.v. topklassewedstrijden, niet stilgelegd, ook niet bij blessures.

Voor informatie over invalbeleid, combiteams en afgelastingen verwijzen we jullie graag naar de zaalcoach nieuwsbrief. Deze kun je vinden in 'mijn HMHC', menu Documenten in de "0000 - CoachManagerMap".

Zaalhockeyregels

Voor meer informatie over de spelregels en over fluiten als scheidsrechter naar de website van de KNHB


Bekijk vooral ook onderstaande video's van de KNHB over verschillende spelsituaties bij zaalhockey en wat de scheidsrechter aangeeft.